Tack för att du hjälper björnar i Rumänien!
Blogg
Du är mycket viktig för en djurvänligare värld. Som månadsgivare är det stöd du ger livsviktigt för reservaten vi stöttar eftersom de har kostnader varje månad. Varje månad behövs mat, vård och själva driften av dessa räddade djurs nya hem. Ett av dessa reservat är Libearty.
Sedan 2005 har detta reservat i Rumänien varit ett nytt djurvänligt hem för björnar som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Där tas de om hand av organisationen Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) med hjälp av World Animal Protection.
De rumänska namnet Asociatia Milioane de Prieteni betyder Föreningen miljoner av vänner och organisationen hjälper inte bara björnar i nöd, utan även hemlösa hundar, katter, hästar, vargar, rävar och rådjur.
Vid staden Zarnesti mitt i Rumänien vid bergskedjan Karpaterna har björnarna ett stort område att röra sig på. Libearty är världens största reservat för brunbjörnar. Sedan starten har över 150 björnar fått ett tryggt hem här, i en livsmiljö där de har stora möjligheter att bete sig naturligt.
De kan fritt ströva omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns tillgängliga och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.
Det började med Maya
Historien om Libearty började med björnen Maya. Hon var i mycket dåligt skick och hölls i en liten bur i närheten av den stora turistattraktionen Draculas slott i Transsylvanien. Här tvingades hon leva under fruktansvärda förhållanden under många år.
Men situationen förbättrades när grundaren av AMP, Christina Lapis, kom till det hotell där Maya användes som turistattraktion. Christina och hennes man Roger körde varje dag över 6 mil för att ta hand om Maya och ge henne mat.
Mayas fysiska hälsa förbättras, men det var samtidigt mycket tydligt att hon inte mådde bra i buren. Hon blev så deprimerad och traumatiserad att hon bet sig blodig i benen och tassarna. Det gick tyvärr så illa att Maya till slut dog i Christinas armar.
Den dagen lovar Christina sig själv att hon ska skapa en säker och trygg plats för björnar. Med stöd från World Animal Protection ledde det till att Libearty några år senare kunde välkomna de första björnarna.
Möt Libeartys ”björnmamma”
Paula Ciotlos, som leder arbetet med björnarna i Libearty, säger:
"Cristina är vår stora förebild. Jag var väldigt tveksam till om jag skulle kunna klara av uppgiften när hon frågade om jag ville bli vice vd för AMP”.
Paula är utbildad journalist och har arbetat som programledare på nationell rumänsk TV. Det var då hon kom i kontakt med AMP när hon gjorde flera TV-inslag om organisationen. Även om Paula älskade sitt arbete i media brinner hon idag för att umgås med och ta hand om björnarna som Libeartys ”björnmamma”:
”Björnar är lite som människor. De har känslor, de bråkar, de gillar att leka och de visar också kärlek”.
Men att verksamheten skulle bli så stor som den är i dag hade Paula inte alls räknat med från början:
”När vi började hade vi ingen aning om att det fanns så många björnar som levde under dåliga förhållanden. Vi tänkte att det kanske var 10–15 björnar som behövde hjälp. Men vi hade helt fel”.
Utnyttjande och hotade
På flera platser i Rumänien var det för bara några år sedan helt normalt att björnar togs från det vilda och användes som underhållning för att roa människor.
Paula berättar om en hänsynslös exploatering av björnar:
”De hölls i mycket små burar som turistattraktioner på bensinstationer, hotell och restauranger, i eländiga privata djurparker och till och med i ett kärnkraftverk och ett kloster, där de användes som underhållning och för att besökarna skulle kunna ta foton med dem”.
Björnarnas naturliga livsmiljöer krymper också när människorna breder ut sig i naturen och tränger undan dem. Rumänien är det land i Europa som har flest vilda björnar. Paula säger att Libearty har fortlöpande kontakt med myndigheterna om att ta emot björnar från naturen för att rädda dem:
”De vilda rumänska björnarna är mycket hotade av att vi hugger ner deras skogar, bygger hus och städer och tar deras mat i skogen. Vi förstör helt enkelt deras livsmiljöer så att de så småningom drivs bort från sina egna områden. Allt fler björnar letar sig till platser där det är lättare att få tag på mat. Som städer, landsvägar och rastplatser, där de kan rota i soptunnor eller tigga mat från människor. Detta skapar konflikter och när människor känner sig hotade av björnar kräver de ofta att de ska skjutas”.
En ny djursyn
Förutom att hjälpa björnar i nöd har Libearty också en ambition att skapa en ny, mer empatisk syn på björnar.
För att motverka uppfattningen om björnar som exotiska underhållningsdjur tog reservatet inte emot några besökare under de första åren. Men Paula berättar att sedan 2014 har skolklasser och andra gäster fått guidade turer med björnarnas välfärd i fokus:
"När vi startade Libearty var det många som trodde att det var helt normalt att bli fotograferad med björnar. Djuren betraktades inte som självständiga varelser med egna behov och känslor. Därför anstränger vi oss mycket för att informera och undervisa. Folk ska inte besöka oss som de besöker en cirkus. I Libearty berättar vi historier om de olika björnarna och visar hur björnar lever fritt i sin naturliga miljö. Och det är otroligt många som säger att deras syn på djur har förändrats efter att de besökt oss”.
Världens mest djuretiska reservat
Sedan Libearty öppnade har vi på World Animal Protection varit mycket engagerade i verksamheten. Vi hjälpte till att utbilda personalen och starta anläggningen.
Varje år stöder vi reservatet ekonomiskt så att AMP kan upprätthålla en mycket hög standard för björnarnas välfärd. Paula är mycket stolt över att Libearty faktiskt har utsetts till världens mest djuretiska reservat, av National Geographic och Oxford University:
”Det beror inte minst på att det i Libearty handlar om att björnarna ska ha de bästa förutsättningarna för ett liv som innebär att bete sig naturligt. Vi ser till att de har minimal kontakt med människor, för att de i så stor utsträckning som möjligt ska kunna leva som vilda djur på sina egna villkor”.
▶ Du är livsviktig för djuren
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa djurvänner som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.
Tack för att du hjälper djur varje månad, året om som månadsgivare. Den här regelbundna hjälpen har stor betydelse, eftersom den gör det lättare att planera insatser för djuren på längre sikt.
Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.