
Turistorter kan vara härliga platser för nöje och avkoppling. Tyvärr är det inte så för alla. På många platser i världen kan vilda djur som elefanter, lejon, späckhuggare och delfiner utsättas för mycket lidande för att roa turister. Som djurvänlig turist kan du vara med och ändra på det.
Ju fler vi blir som säger nej till underhållning med vilda djur, desto mindre lönsamt blir det att utnyttja djur på det här sättet. Tillsammans kan vi göra stor skillnad och se till att turistorter i framtiden blir mycket trivsamma platser – för både människor och djur.
Du kan göra större skillnad än du tror. Genom att skriva under vår pledge lovar du att säga nej till djurplågeri och ja till djurvänlig turism. Ditt åtagande visar turistindustrin att djurvänligt resande är viktigt.
Djur som lider är inget nöje
Det är inte naturligt för vilda djur att vara i fångenskap och ha närkontakt med människor. Att tvingas in i sådana miljöer kan stressa djuren och innebär uppenbara risker för skador och sjukdomar – även för människor.
För att vilda djur ska kunna användas för underhållning i turistindustrin behöver de tränas. De måste lära sig att lyda tränarnas kommandon och vänja sig vid att ha människor omkring sig. Det kan handla om allt från att de lockas att göra som tränarna vill med mat som belöning till att de blir brutalt misshandlade om de inte lyder.
Djur som lider är inget nöje. Oavsett vilka träningsmetoder som används är syftet att tämja djuren. Utan respekt för deras grundläggande behov och intressen som fria, vilda djur. När de inte tränas eller roar turister kan de hållas i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade, så att de inte får utlopp för naturliga beteenden.


Vårt arbete för djurvänlig turism
World Animal Protection arbetar för att skapa en djurvänlig värld där det är självklart att vilda djur ska få leva fritt i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt. Om vilda djur av någon anledning har svårt klara sig i naturen kan djurvänliga reservat vara ett alternativ.
För att minska lidandet för djur i turistindustrin tar World Animal Protection kontakt med företag i den globala resebranschen och sprider information om djurens lidande. Den självklara uppmaningen till reseföretag är att inte erbjuda sina kunder några aktiviteter som innebär att vilda djur hindras från att få utlopp för sina naturliga beteenden.
I stället kan de gärna inrikta sig på att erbjuda djurvänliga upplevelser. Då kan turister på ett respektfullt sätt få möta vilda djur i deras naturliga miljöer, helt i frihet eller i djurvänliga reservat. En förutsättning för sådana upplevelser är att djurens intressen hela tiden är i fokus, så att de inte störs av besökarna.
Detta gör dig till en djurvänlig turist:
Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur.
Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna först dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera.
Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter.
Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.
Rapportera om du ser djurplågeri.
I Sverige kan du ringa länsstyrelsens djurskyddshandläggare eller 114 14, utomlands kan du höra med din researrangör eller hotellet.
Har du stött på ett skadat vilt djur eller en unge som du tror blivit övergiven?
Hör med en viltvårdare vad du kan och bör göra.
Var försiktig med att besöka djurparker.
Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, som att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda.
Låt bli att närvara vid evenemang och festivaler som innehåller djurmisshandel.
Som tex tuppkamper, tjurfäktning.
Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande.
Såsom som foie gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.
Köp inte souvenirer som kommer från djur.
Exempelvis päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
Vad är underhållning med vilda djur?
Aktiviteter som:
- riskerar att framställa vilda djur som sällskapsdjur, underhållare eller tamdjur
- får djur att visa upp beteenden som antingen är onaturliga, onödiga eller som kan vara skadliga
- innefattar aktiviteter som kan vara påfrestande eller skadliga för alla eller enskilda djur
- utsätter besökare eller djurskötare för onödig risk för skada eller sjukdom
- tjänar på handeln med vilda djur