Vilda djur som sällskapsdjur
Varje år fångas miljontals djur in från det vilda, eller föds upp i fångenskap, bara för att bli någons sällskapsdjur. Oavsett om djuren är födda i fångenskap eller infångade i naturen, utsätts de för lidande som sällskapsdjur när de inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden.
Vanliga djur i den här grymma handeln med sällskapsdjur är:
- ormar
- papegojor
- ödlor
- akvariefiskar
- sköldpaddor
Över 500 arter av reptiler och 500 arter av fåglar fraktas över världen för att bli sällskapsdjur eller hamna i privatpersoners djurparker.
Ett tydligt tecken på att det är djurplågeri att ha vilda djur som sällskapsdjur är att de flesta av de ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som husdjur dör inom bara ett år. Många av djuren dör dessutom redan innan de ens kommit fram till ägaren på grund av svåra förhållanden och dålig hantering. Ofta flygs de vilda djuren till länder som ligger långt från deras naturliga livsmiljöer. Sociala medier har blivit viktiga kanaler för handeln med vilda djur som sällskapsdjur.
Unik undersökning av handeln
Handeln med vilda djur som sällskapsdjur har till stora delar varit odokumenterad. För att få en bättre överblick av handelskedjan gjorde World Animal Protection en granskning via sociala medier av handeln med vilda afrikanska djur.
Undersökningen publicerades 2021 i rapporten ”Cargo of Cruelty”, som ger en mycket dyster bild av djurens situation. De vilda djuren i Västafrika utnyttjas hänsynslöst och stora grupper av djur håller på att försvinna i oroväckande takt. En starkt bidragande orsak är den internationella handeln med vilda djur som sällskapsdjur, som ofta transporteras långt från sina naturliga livsmiljöer.
Västafrika är en betydande exportregion för flygtransporter av afrikanska djur runt om i världen, via länder som Togo och Ghana. Djuren lider av att bli infångade och att hållas i fångenskap under svåra förhållanden. Transporterna ökar risken för att djuren blir sjuka och dör.
Mellan 2016 och 2020 utannonserades 200 olika djurarter till försäljning på sociala medier – och då undersökte vi ändå bara två konton, som var kopplade till säljare av vilda djur i Togo. Bland de marknadsförda djuren fanns exempelvis ormar, papegojor, apor, ödlor, skorpioner, kameleonter och sköldpaddor.
Under den här perioden genomfördes 33 bekräftade flygningar av officiella flygbolag med export av vilda djur till flera olika länder runt om i världen:
- Oman
- Japan
- Sydkorea
- Thailand
- Kina
- Malaysia
- Tyskland
- Italien
- Ryssland
- Storbritannien
Kungspytonormen hårt drabbad
Kungspytonormen är ett av de djur som drabbas hårdast av den globala handeln med vilda djur som sällskapsdjur. Över tre miljoner har exporterats från Västafrika sedan början av 1980-talet. De länder som importerar flest kungspyton är:
- USA
- Kina (Hongkong
- Storbritannien
- Frankrike
- Spanien
Enligt CITES, konventionen om internationell handel med utrotningshotade djur och växter, är läget för kungspytonormarna bekymmersamt. De finns med i bilaga II för arter som är lagliga att handla med, men med begränsningar för att skydda dem. Trots det här CITES-skyddet finns nu oroväckande forskningsresultat om att situationen för ormarna håller på att försämras.
Den stora efterfrågan på kungspyton som sällskapsdjur skapar en storskalig global handel, som ses som ett allt allvarligare hot mot ormarna. Även om de i dag har en stor utbredning i Afrika, från Senegal i väster till Sudan i öster, finns alarmerande rapporter från Västafrika om en stor minskning av antalet ormar där.
Under 2000-talet har de flesta exporterade kungspytonormarna kommit från uppfödningsanläggningar. Dräktiga honor och deras ägg kan samlas in i naturen och hålls i fångenskap i anläggningarna tills äggen har kläckts. Sedan exporteras de flesta nyfödda ormarna runt om i världen när de bara är några veckor gamla.
Jakten på kungspyton bedrivs på ett mycket brutalt sätt. Jägarna riktar ofta in sig på dräktiga honor och ungar som har svårt att fly undan. Att fånga en dräktig hona kan ge stor ekonomisk utdelning när hon sedan föder sina ungar. När många ungar och dräktiga honor hamnar i fångenskap kan det snabbt leda till en minskning av antalet ormar i frihet i de naturliga livsmiljöerna. De som fångar in ormarna använder ofta hänsynslösa metoder för att komma åt dem, som att gräva sönder deras bohålor och slita upp dem ur marken.
Glädjande nog beslutade EU 2022 att stoppa importen av uppfödda kungspyton till EU-länder. Stoppet görs med hänvisning till ormarnas utsatta situation i handeln med vilda djur. Förhoppningsvis kommer importstoppet att bli permanent och utvidgas till all import av kungspyton – och inspirera andra länder att följa efter.
I vår rapport ”Suffering in silence” finns mer information om den grymma handeln med kungspyton som sällskapsdjur.
Orm som husdjur
Är en husdjursorm verkligen värd allt detta lidande? Ett terrarium är ingen ersättning för naturen. Även den mest hängivna pytonägaren kommer inte att kunna uppfylla behoven ett vilt djur har.
Pytonormar som husdjur kan drabbas av:
- Brist på utrymme
- Fel temperaturer
- Brännsår
- Smärtsamma kvalster
- Stressfull hantering
- Anorexia
- Dödlig fetma
- Infektioner och skador
Varför är det dåligt att ha ett exotiskt husdjur?
- De grundläggande behoven kan inte tillgodoses: Minst 75% av de ormar, ödlor och sköldpaddor som hålls som husdjur dör inom ett år
- Brutal avel i fångenskap: Avel i fångenskap kan ge kungspytonormar allvarliga genetiska skador
- Otillräcklig näring: Gröna leguaner i fångenskap kan få benskörhet av felaktig kost
- Kontakt med människor: Människors hantering av indiska stjärnsköldpaddor kan ge sjukdomar och till och med leda till döden
- Instängda i små utrymmen: Grå jako flyger flera mil dagligen i det vilda
Dessa djur lider under lång tid redan innan de kommer fram till våra hem. Många av dem kvävs och dör innan de ens kommit fram till djuraffären. Ofta transporteras de långa sträckor och tas till länder som ligger väldigt långt från deras naturliga hemvist. Tjuvjägare dödar ofta beskyddande utterföräldrar, så att ungarna kan tillfångatas och säljas.
Vi vet att människor ofta köper exotiska husdjur eftersom de älskar djur. Djur ger oss glädje, så det är förståeligt att vi vill att de ska finnas i våra hem. Många ägare till exotiska husdjur är omedvetna om lidandet som deras djur uthärdar. Vi uppmanar alla att uppskatta och respektera vilda djur där de hör hemma – i det vilda. Vi bör bara dela våra hem med djur som tämjts under tusentals år för att bli våra följeslagare och vars behov kan tillgodoses som husdjur.