Djurvänliga reservat
World Animal Protection bidrar till att vilda djur får skydd i djurvänliga reservat, där de kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Vilda djur som levt långa liv i fångenskap kan tyvärr få det svårt att klara sig själva i frihet i naturen och då kan reservaten vara ett djurvänligt alternativ för dem.
Vi stödjer:
- Björnreservaten Balkasar i Pakistan och Libearty i Rumänien
- Elefantreservat i Frankrike och Sydostasien
- Cetacean Alliance som upprätthåller havsreservat för valar och delfiner runt om i världen (Whale Heritage Sites)
När turismen minskade under coronapandemin tvingades många elefantanläggningar i Asien att stänga och säga upp sin personal, medan de återstående fick anstränga sig till det yttersta för att ta kunna ta hand om sina elefanter. Våra supportrar har bidragit ekonomiskt till 13 elefantvänliga reservat för att hjälpa dem igenom den här svåra tiden.
Björnreservatet Balkasar i Pakistan
I reservatet i Balkasar i Pakistan tar Bioresource Research Centre (BRC) sedan 2010 hand om björnar, med stöd från World Animal Protection. Björnar som utsatts för så mycket lidande att de inte kan klara sig själva i naturen.
Här kan björnarna leva i trygghet i naturlig miljö. De kan klättra, svalka sig i vattnet och njuta av sin frihet, leka i det gröna gräset och äta blåbär och honung. Reservatet är en fristad för björnar som tidigare utnyttjats för underhållning.
I Balkasar ska björnarna få bete sig som vilda björnar. Deras skador och den grymma behandling de utsatts för i fångenskap innebär att de inte kan återvända till ett liv i naturen. Här får de ändå ha sina egna revir och kan bygga och gå i ide. Nya björnar som tas emot får också tillräckligt mycket utrymme för att kunna markera egna revir och bete sig som de redan bofasta björnarna.
Björnarna tas om hand efter sina särskilda behov. Vissa björnar på reservatet har lidit så svårt i sina tidigare liv att de är för svaga för att leva i huvudinhägnaden med de andra. Därför byggdes en inhägnad där björnar med särskilda behov kan övervakas extra noggrant av Balkasar-teamet och får den omsorg de behöver.
En del av björnarna i Balkasar har utnyttjats för en mycket grym pakistansk tradition som kallas björnhets. Björnkamperna blev populära i England på 1700-talet. Numera förekommer björnhets bara i Pakistan, trots att den egentligen är olaglig i de flesta delstaterna..
Björnarna tvingas in i ett fruktansvärt liv av stress och smärta, från det att de fångas i naturen som små ungar, tills de dör eller befrias från sina plågoandar. För att björnarna ska få svårare att försvara sig, tas deras tänder och klor bort eller slipas ner. Sedan binds de fast och hundar hetsas att anfalla dem.
Tack vare generöst stöd från våra supportrar har World Animal Protection och BRC kunnat samla in omfattande uppgifter om björnhetsen sedan 2008, via ett växande nätverk av övervakningsteam i Pakistan. Eftersom verksamheten är olaglig kan lokala myndigheter ingripa efter tips från våra lokala team och befria björnar, så att de i stället får komma till BRC:s djurvänliga reservat i Balkasar.
Björnreservatet Libearty i Rumänien
Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Där tas de om hand av vår samarbetsorganisation AMP Verksamheten finansieras med stöd från bland andra World Animal Protection och genom att reservatet tar emot besökare.
Vid staden Zarnesti mitt i Rumänien har björnarna ett stort ekskogsområde på 69 hektar att röra sig på. Libearty är världens största reservat för brunbjörnar. Över hundra björnar har ett tryggt hem här, med möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt ströva omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns på plats och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.
Besökarna måste vara noga med att visa respekt för björnarna. För att se till att besöken sker utifrån björnarnas behov delas besökarna upp i grupper på 50 personer som leds av reservatets egna guider. Varje år är det omkring 30 000 personer som kommer på besök.
De flesta björnarna i reservatet har räddats från grymma liv bakom galler där de blivit turistattraktioner, som ägarna har kunnat tjäna pengar på. I Rumänien är det tyvärr inte ovanligt att björnar hålls i burar på alla möjliga ställen där det finns turister, som restauranger, hotell och bensinstationer. Sådana här grymheter pågår trots att det är olagligt att hålla björnar i privat fångenskap i Rumänien.
Andra kommer från djurparker, där de inte hade det bra. I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under svåra förhållanden i små, slitna burar. Björnarna har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande och stimulansfattiga miljöerna, som ofta mest består av betong och järngaller.
Elefantreservatet Elephant Haven i Frankrike
I Frankrike skapade Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst 2021 Europas enda reservat för elefanter med stöd från bland andra World Animal Protection. Än så länge finns bara två elefanter i reservatet: Gandhi och Delhi.
Både Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst har erfarenhet av elefanter från sin tid som anställda på Antwerp Zoo i Belgien. De har startat Elephant Haven som en lugn och trygg plats för elefanter som behöver ett nytt hem, efter att tidigare ha uppträtt på cirkusar eller hållits i djurparker i Europa.
För tyvärr är det inte alltid möjligt att återanpassa elefanterna till sina naturliga livsmiljöer, efter ett kanske långt liv i en cirkusmanege eller i en inhägnad på en djurpark. För de elefanterna vill det nyöppnade reservatet i Frankrike vara ett djurvänligt alternativ, där de kan bli omhändertagna på sina egna villkor och få utlopp för sina naturliga beteenden, i så stor utsträckning som möjligt.
Först på plats i det nya reservatet var Gandhi, en asiatisk elefanthona som föddes i frihet 1969. Redan som liten fångades hon in, troligen I Thailand, och har sedan dess levt ett långt liv i olika djurparker. Delhi är född 1983 och har levt ett djurparksliv i Tjeckien, sedan hon kom dit från Vietnam när hon bara var tre år gammal.
I Elephant Haven är tanken att elefanterna ska få leva ett så naturligt liv som möjligt på ett 28 hektar stort område, med träd, buskar, gräs, porlande bäckar och en sjö att bada i. Besökare får inte ha någon direktkontakt med elefanterna. Det är bara tillåtet att titta på elefanterna på ett respektfullt avstånd, för att de inte ska bli störda i sin skyddade inhägnad.
Wildlife Heritage Areas skyddar djur och natur
World Animal Protection och World Cetacean Alliance startade 2023 ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism.
Det här är en viktig satsning för att skapa ett globalt alternativ till den traditionella turistindustrin, där vilda djur hålls i fångenskap i onaturliga miljöer. Förutom att de tränas för att ha närkontakt med människor och roa besökare, kan de dessutom tvingas leva i trånga burar, små bassänger eller vara fastkedjade.
I Wildlife Heritage Areas är det däremot de vilda djurens välfärd och att bevara deras naturliga livsmiljöer som står i fokus. De här områdena får därmed en kvalitetsstämpel, som gör dem till perfekta resmål för ansvarsfulla resebolag som vill bidra till en mer djur- och naturvänlig värld.
Både havs- och landreservat
Wildlife Heritage Areas är ett samarbete som bygger vidare på framgången med Whale Heritage Sites. Det påbörjades 2015 av World Cetacean Alliance, med syfte att skapa reservat för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection började 2019 att stödja det här arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat.
Och 2023 kom turen också till landlevande djur, i form av Wildlife Heritage Areas. De här två samarbetena slogs ihop, så att de Whale Heritage Sites som fanns också ska vara Wildlife Heritage Areas.
Tre grundkriterier
De ansvariga för Wildlife Heritage Areas ska följa verksamhetsplaner som utgår från tre grundkriterier:
- Respektfull samexistens – människor ska ha en ansvarsfull inställning till djur och natur i området.
- Kulturell betydelse – djur och natur i området ska ha stor betydelse för en kultur eller ett folk och vara en viktig del av områdets identitet.
- Hållbar förvaltning – de ansvariga ska motverka negativa effekter av mänsklig påverkan på djur och natur i området.
För att bli ett Wildlife Heritage Area måste en kandidat gå igenom en ansökningsprocess som leds av samarbetsorganet Wildlife Heritage Network. I det här nätverket ingår frivilligorganisationer, experter på djur och natur och djurvänliga reseföretag som bidrar till att människor på olika orter ska kunna skydda djur och natur där.
Statusen som Wildlife Heritage Area gäller under tre år – förutsatt att de ansvariga för området ser till att överenskomna planer följs. Efter tre år måste en ny verksamhetsplan upprättas och godkännas, för att området ska få ha kvar sin status i ytterligare tre år.