Världens största tillverkare av tonfisk åtar sig att skydda havens alla djur
Nyheter
Företaget Thai Union meddelade nyligen att de kommer halvera användningen av kontroversiella fiskemetoder. De kommer även ta itu med illegalt och oreglerat fiske samt göra det lättare att spåra var deras produkter kommer ifrån.
1 av 5 burkar tonfisk som säljs världen över tillverkas av Thai Union. Företaget är en av tungviktarna inom fiskeindustrin och det är därför positivt att Thai Union vill övergå till mer hållbara metoder som ska skydda havens alla djur. Bland annat kommer de halvera användningen av fiskgyttrare under 2020.
Fiskgyttrare är en slags flottar som läggs ut i öppna havet för att locka till sig fisken med sin skugga. De lockar till sig hundratals olika arter av fisk – inklusive tonfisk och hajar – samt andra marina djur. Fiskare använder stora nät för att fånga många fiskar och andra havsdjur. Därför blir det ofta stora bifångster av andra arter än enbart tonfisk.
Flytande fiskgyttrare kan bli spöknät
De problem som Thai Union nu står inför och kommer ta itu med hänger ihop med problemen med ”spöknät” - kvarlämnade fiskeredskap.
Fiskare använder tusentals fiskgyttrare varje år. Användandet i sig själv har blivit starkt kritiserat – och problemen har blivit ännu större när fiskgyttrarna glöms bort av fiskebåtar. Sälar, havssköldpaddor, fåglar, hajar och valar har blivit fångade i dem och drunknar eller svälter ihjäl när de inte kan komma loss.
Fiskeföretag kan bli mer hållbara
Genom vårt arbete med Global Ghost Gear Initiative (GGGI) har vi tagit fram riktlinjer för bästa praxis för hantering av fiskeutrustning. Här framgår det att fiskgyttrare ligger som nummer 3 på listan bland fiskeredskap som kan bli spöknät.
Efter vägledning från GGGI kan fiskeföretag se till att de har gjort allt de kan för att minska sin negativa påverkan på den marina miljön.
”Idag används fiskgyttrare i samband med mer än 40% av världens fiske av tonfisk. Vi är därför mycket glada över att Thai Union har åtagit sig att minska användandet av dem”, säger Christina Nixon som leder vårt kampanjarbete mot spöknät.
Hon fortsätter: ”Vi ser fram emot att fler fiskeföretag också gör något för att bli mer hållbara och skydda havens alla djur.”
Läs också: Återvinning av fiskeutrustning räddar djurs liv >>
Läs mer om vårt arbete för att avlägsna spöknät från haven >>
Sälar, havssköldpaddor, fåglar, hajar och valar har blivit fångade i dem och drunknar eller svälter ihjäl när de inte kan komma loss.