Så påverkar plasten i havet sälar och andra havslevande djur
Nyheter
Mikroplast, tappade eller lämnade fiskenät, och annat plastskräp är ett av våra största miljöhot. Det skadar havslevande djur och gör dem sjuka.
Plastskräp förorenar våra hav och hotar livet för miljontals havslevande djur. Sälar, valar, delfiner, sjöfåglar, fiskar, krabbor och många andra djur dör eller blir sjuka av detta dödliga miljöhot.
Mikroplast är en stor del av detta problem. Mikroplaster är pyttesmå plastbitar som kommer från större plastdelar, som brutits ner med tiden.
Havsdjur äter ofta mikroplaster eftersom de är så små. Och plastförpackningar innehåller giftiga kemikalier, som kan öka risken för sjukdomar och påverka fortplantningen. Efter att ha svalt mikroplaster kan sälar och andra djur lida i månader eller år innan de dör.
Under 2014 beräknades mellan 15 och 51 biljoner mikroplastpartiklar flyta runt i världshavet och väga mellan 93 000 och 236 000 ton.
Vad är spöknät och vad har det med mikroplast att göra?
Spöknät är namnet på fiskeutrustning som tappats eller lämnats kvar i havet. Nät och annan utrustning som gjorts av människor kan trassla in och döda valar, delfiner, sköldpaddor, sälar och andra havslevande djur.
Det är troligt att om volymen spöknät i våra hav ökar, kommer mängden mikroplaster också att öka. Det är angeläget med mer forskning för att förstå hur spöknät bidrar till problemet med mikroplast.
Men vi vet att mer och mer fiskeutrustning lämnas kvar i våra hav och när de bryts ner till mikroplaster kommer fler djur förgiftas.
Detta gör vi
Vi har initierat Global Ghost Gear Initiative (GGGI) som för samman regeringar, företag och organisationer för att tackla problemet. Vi vill rensa våra hav från spöknät och hindra att mer hamnar där. Och vi vill att det görs på ett hållbart sätt.
Läs mer om vårt arbete för att rädda havets djur från spöknät.
Efter att ha svalt mikroplaster kan sälar och andra djur lida i månader eller år innan de dör.