Vi gick undercover för att avslöja Amazonas fruktansvärda handel med vilda djur
Nyheter
Vilda djur utnyttjas allt mer för selfies i Peru. Med hjälp av dold kamera kunde vi få bevis på det chockerande lidande som djuren utsätts för
Vi kom nära och såg ett antal djur – sengångare, myrslokar, apor och fåglar - med bara några få meter mellan sig. De hölls på träplattformar med halmtak och hanterades av en oändlig ström med turister på jakt efter den perfekta selfien.
De här träplattformarna ligger i en liten by längs floden i Puerto Alegria, nära gränsen mellan Peru och Colombia. Turister tar färjan över från närliggande hotell på den colombianska sidan.
När de sedan stigit av färjan erbjuds de möjligheten att ta selfies och bli fotograferade tillsammans med vilda djur i fångenskap. Byborna tar 15 dollar för detta, runt 125 svenska kronor.
Träpaviljongerna kan tyckas vara en harmlös iscensättning för turister – för att få ett fotografi med ett vilt djur.
Men vad turisterna inte ser är den hemska resa som dessa vilda djur har gått igenom och det elände de tvingas leva i.
Vårt mål i utredningen var inte bara att avslöja sanningen om djurens lidande i denna by. Det var även viktigt för oss att få veta hur djuren kom dit, vem som tog dem från deras naturliga miljö och varför.
Svaren på dessa frågor gav oss tillräckliga bevis för att kunna lansera vår nya kampanj Våga vägra selfies med vilda djur. Genom denna kampanj visade vi världen den sorgliga sanningen om vad djuren måste gå igenom för att vara med på en selfie. Vi ville hjälpa turister att fatta bättre beslut för djuren.
Bakom kulisserna
Vår utredning ledde fram till två lokala företag som drev verksamhet med vilda djur i Puerto Alegria.
Ett av företagen ägdes av en man med en stor samling djur som levde i små burar under svåra förhållanden.
En ozelot på två år som heter Richard hade kala fläckar i sin päls. Hans ägare sade att det berodde på en allergisk reaktion orsakad av myggmedel från turisters händer.
Bilden nedan visar ett område i byn som turisterna inte ser. Det är här djuren hålls tills byborna tar dem till träplattformarna för att använda dem som rekvisita i turistfotografier. Djuren tvingas leva under dåliga och onaturliga förhållanden.
Vi upptäckte även hur byborna får tag i de vilda djuren, och kunde dokumentera två olika tillvägagångssätt.
Ett är genom lokala grupper som säljer djur de stöter på under jaktutflykter. Dessa grupper vet att byborna kommer att använda dem som rekvisita i turistselfies.
Det andra är genom skogshuggare. Skogshuggarna säljer djuren de hittar under skogsavverkning. De vet hur värdefulla de vilda djuren är för byborna.
Vi bestämde oss för att utforska länken mellan skogshuggare och försäljningen av vilda djur.
Den fruktansvärda resan
Det är väldigt svårt att spåra ett djurs rörelse från platsen där de fångats till deras slutdestination. Men vi ville åtminstone dokumentera starten på djurens resa.
Vi lät en kameraman klä ut sig till skogshuggare och vara med ett skogshuggarlag i Iquitos i Peru, som är ökänt för sin handel med vilda djur.
Tyvärr kom skogshuggarna över en vild sengångare i ett träd och vi lyckades filma det hjärtskärande tillfångatagandet. Eftersom vår kameraman var under täckmantel kunde vi inte ingripa, men vi informerade berörda myndigheter om den olagliga fångsten av sengångaren.
Här kan du se hur fångsten av sengångaren gick till:
Den fångade sengångaren såldes till en leverantör på marknaden i Iquitos för 13 dollar.
Tyvärr kunde vi inte spåra sengångarens resa längre än till marknaden men den såldes antingen som ett exotiskt husdjur eller som rekvisita i turistfotografier.
Trots att våra utredningar har sina begränsningar är informationen de ger absolut nödvändiga för oss för att kunna skydda djuren.
Att avslöja det som annars är dolt gör det möjligt för oss att hitta lösningar för att kunna ta itu med orsakerna till djurs lidande.
Tillsammans kan vi hjälpa till att hålla sengångare och andra vilda djur kvar i naturen där de hör hemma.