Riksdagsseminarium om samexistens med vilda djur

Riksdagsseminarium om samexistens med vilda djur

Nyheter

Riksdagens djurskyddsforum har hållit ett seminarium om hur människor och vilda djur ska kunna samexistera. Politiker och experter samlades för att diskutera hur en bättre dialog kan öka förutsättningarna för en större samsyn mellan olika grupper.

Sandra Jönsson, World Animal Protection Sveriges sakkunniga på vilda djur, inledde med att ge en bred bakgrundsbild av relationen mellan människor och rovdjur, både i Sverige och ur ett EU-perspektiv. 

Sandra Jönsson

Hon berättade om en enkät i tio EU-länder som visar att runt sju av tio européer är för att rovdjur ska få finnas – och siffran var ungefär lika stor i samtliga tio länder. Trots det konstaterade hon att viltkonflikter är vanliga i Sverige:

– Det är lätt att fultolka och feltolka rovdjur och andra djur och det kan leda till minskad tolerans för vissa vilda djurarter i förlängningen också till konflikter. Rovdjursfrågan leder till social polarisering – för eller emot – och alla drabbas av den. Det kan leda till demonisering, rädsla, mytbildning, mindre etisk jakt, mer illegal jakt, risk för minskad tilltro till myndigheter. Dialog och tillit är nyckeln för att låsa upp de här låsningarna. Samexistens är vägen framåt.

Dialoggrupper under 30 år

Någon som har mycket erfarenhet av den här polariseringen i rovdjursfrågan är Bernard Le Roux. Han är medlare och medgrundare av Center for Natural Resource Dialogue (CNRD).

Bernard Le Roux

Under de senaste 30 åren har han arbetat med dialoggrupper om rovdjur på många olika platser i Sverige, i olika län där vargfrågan är ett centralt diskussionsämne.

Han förklarade att tanken är att skapa bra förutsättningar för ömsesidig förståelse genom att sammanföra många olika intressegrupper, jägare, tamdjursägare, djurorganisationer, turistföretag och turister:

– Egentligen handlar det om att människor ska lära sig samexistera med andra människor. Ingen människa har attackerats av varg på 200 år, men ändå är folk rädda. Vargen är som en symbol för människor som inte känner sig hörda och berör landsbygdens självkänsla. Samarbete med studieförbund kan vara en väg framåt, eftersom de har stora kontaktytor och når långt in i olika samhällen. Men mer dialog behövs på alla nivåer.

Sedan följde en diskussion om mer konkreta åtgärder för att minska problem som kan uppstå i rovdjurstäta områden, som att tamdjursägare behöver tillräcklig kompensation för rivna får, tekniska lösningar som gör att människor och tamdjur blir tryggare och att mer förebyggande åtgärder behövs.

Bernard Le Roux betonade utifrån sin långa erfarenhet av diskussioner i ämnet att det inte finns några enkla lösningar, men att vi alla måste anstränga oss mer för att hitta långsiktigt hållbara lösningar genom att bli mer lyhörda för varandras åsikter.

 

Din hjälp är viktig!

Vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld. World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi fler än 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen.

Om du inte redan är månadsgivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld:

Bli månadsgivare 

 

Läs mer..

Spanien säger nej till franska delfiner och späckhuggare

Nyheter

De spanska djurparkerna Loro Parque och Madrid Zoo får inte ta emot späckhuggare och delfiner från Marineland Antibes i Frankrike.

Jubileum: Libearty har hjälpt björnar i 20 år

Nyheter

Sedan 2005 har Libearty i Rumänien varit ett djurvänligt reservat för björnar som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Där tas de om hand av vår samarbetspartner AMP.

Följ med till Madeiras djurvänliga havsreservat

Nyheter

Vid den portugisiska ögruppen Madeira i Atlanten lever delfiner och andra valar i ett så kallat Wildlife Heritage Area. World Animal Protection stödjer sådana skyddsområden för vilda djur runt om i världen.