Pälsindustrin smitthärd för högriskvirus visar ny studie

Pälsindustrin smitthärd för högriskvirus visar ny studie

Nyheter

I en ny forskningsstudie som publicerats i tidskriften Nature analyseras virustyper hos pälsdjur från kinesiska pälsfarmer. Forskare från bland annat Uppsala universitet hittade 39 högriskvirus med stor sannolikhet för spridning mellan djur och människor, som corona- och influensavirus.

Totalt omfattar studien analyser av 461 pälsdjur från pälsfarmer runt om i Kina –inte minst minkar, som är den i särklass vanligaste djurarten i den europeiska pälsdjursuppfödningen.

Mink i bur

Det internationella forskarteamet med deltagare från Kina, Australien, USA, Belgien och Sverige identifierade totalt 125 virus. Förutom att nästan en tredjedel av dem betecknas som högriskvirus är 36 dessutom tidigare okända virus.

Hög med djurpälsar

John Pettersson, som är medförfattare till rapporten och docent i medicinsk virologi, säger i ett pressmeddelande från Uppsala universitet att utifrån de här resultaten är det rimligt att dra slutsatsen att människor kommer att smittas av nya virussjukdomar i framtiden. Han säger också att även om studien gäller djur i Kina är resultatet högst relevant även för pälsindustrin i andra länder.

Lina Dahl, kampanjansvarig i svenska World Animal Protection, säger:

”Jag hoppas att den här studien granskas noga av beslutsfattare runt om i världen – inte minst i EU. Det lidande pälsdjuren utsätts för och de påtagliga riskerna för folkhälsan som studien varnar för borde leda till att pälsindustrin avvecklas. Ett sådant förslag, Fur Free Europe, ligger just nu på EU-kommissionens bord för beslut. World Animal Protection står helt bakom förslaget, som undertecknats av 1,5 miljoner EU-medborgare”.

 

 Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har 12 kontor runt om i världen, från Kina till USA. I Sverige har vi funnits sedan 2010.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

 

Ja, jag vill hjälpa djur  

 

Läs mer..

Nytt nätverk för djurvänlig medicin i Kina

Nyheter

I Kina är traditionell medicin en storindustri som drabbar många vilda djur. För att motverka det här lidandet har World Animal Protection tillsammans med den kinesiska nyhetsförmedlaren Health News startat ett nätverk för djurvänliga alternativ.

Apor räddas från grym underhållning i Indonesien

Nyheter

I Cirebon på Java i Indonesien utnyttjas 30 apor brutalt som underhållning. För att rädda de här aporna har World Animal Protection startat en räddningsaktion i samarbete med Jakarta Animal Aid Network (JAAN).

Ny studie visar att fångad sill utsätts för stort lidande

Nyheter

En ny studie av fiske i Nordsjön avslöjar fruktansvärda förhållanden för sillar. Nästan alla sillar var döda när de togs ombord på fiskefartygen. Många hade uppenbarligen dött en mycket plågsam död.