Nordea dumpar djurfabriker efter granskning
Nyheter
Svenska storbanker, med Nordea i spetsen, har minskat investeringar i köttbolag med flera hundra miljoner kronor efter en rapport om plågsamma förhållanden för djuren och stor klimatpåverkan. Men Swedbank och Sjunde AP-fonden har ökat sina investeringar. Det visar en uppföljande granskning från Fair Finance Guide och World Animal Protection.
Totalt investerar svenska banker och AP-fonder 1,1 miljarder kronor i fem av de sex största köttbolagen i världen. Det är en minskning med en fjärdedel jämfört med 2023 då rapporten Cruel Investments avslöjade företagens bristande djurvälfärd, koppling till skogsskövling och stora klimatutsläpp.
Efter rapporten protesterade tusentals svenska bankkunder genom att skicka brev till sina banker, något som verkar ha haft effekt.
"Det är bra att flera av bankerna har hörsammat protesterna. Om de inte kan förmå köttbolagen att rätta till missförhållanden så bör de öka trycket genom att sälja sina investeringar." - säger Roger Pettersson, generalsekreterare i World Animal Protection Sverige.
Nordea, Handelsbanken och Andra AP-fonden ner
Störst minskning har Nordea gjort, som i princip sålt hela sitt innehav i köttbolagen och har nu lägst investering av alla. Förra året hade banken tvärtom störst investering på 720 miljoner kronor. Även Handelsbanken har minskat sitt innehav rejält med 61 miljoner kronor, en minskning med 85 procent sedan 2023.
Uppföljningen visar också att svenska investeringar i det kontroversiella köttbolaget JBS sjunkit med 99 procent, efter att Andra AP-fonden sålt sin investering på tiotals miljoner.
Totalt har nu 25 internationella investerare svartlistat bolaget av hållbarhetsskäl, bland annat Nordea, Handelsbanken och SEB. I dag är det bara Länsförsäkringar som har en mindre investering kvar i bolaget.
"JBS är ett otroligt problematiskt företag som allt fler investerare vänder ryggen. Det är bra – då ökar pressen på bolaget att ta itu med problemen." - säger Jakob König som leder Fair Finance Guide i Sverige.
Sjunde AP-fonden och Swedbank upp
Däremot visar uppföljningen att några svenska banker och AP-fonder i stället ökat sina investeringar i köttbolagen sedan förra året. Störst ökning har Sjunde AP-fonden och Swedbank gjort med totalt 171 respektive 158 miljoner kronor.
"Det är anmärkningsvärt att satsa ännu mer på företag som håller djur under svåra förhållanden och eldar på klimatkrisen. Det här är viktiga frågor för svenskarna och deras pengar borde investeras i enlighet med det." - säger Roger Pettersson.
Sex största kycklingkött- och fläskproducenterna
Rapporten Cruel Investments, som publicerades i december 2023, granskade svenska investeringar i de sex största kyckling- och fläskproduktionsföretagen i världen: JBS, Tyson Foods, WH Group, BRF, New Hope Group och Danish Crown.
Företagen kritiseras för plågsamma förhållanden för djuren, stor miljöpåverkan och orsakar tillsammans klimatutsläpp som är fyra gånger större än Sveriges territoriella utsläpp.
▶ Var med och skapa en djurvänligare värld!
World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection.
Var med och hjälp djuren!