Människor som tar selfies med en elefant

Instagram måste bli bättre på att skydda vilda djur

Nyheter

En granskning som World Animal Protection gjort visar att Instagrams varningssystem för selfies med vilda djur fungerar mycket dåligt. Nu måste varningarna ändras så att de vilda djuren får ett bättre skydd.

Elefantselfie

Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är oerhört tragiskt att det sprids så mycket selfies med vilda djur på sociala medier. Bakom turisternas gulliga djurbilder kan det dölja sig mycket lidande – och det är viktigt att komma ihåg att närkontakt med människor överhuvudtaget är något helt onaturligt för vilda djur. Om du kan ta selfies med vilda djur beror det sannolikt på att de har tränats på ett mer eller mindre brutalt sätt för att för att kunna hanteras av människor. Vilda djur hör hemma i frihet i naturen och ska bara fotograferas på avstånd – på ett djurvänligt och respektfullt sätt”.

Otillräckligt varningssystem

Med över 2,3 miljarder aktiva användare är Instagram en mycket viktig plattform för hur vi visar upp och ser på djur. Redan 2017 startade Instagram ett varningssystem för selfies med vilda djur. Syftet var att göra användarna uppmärksamma på den grymma sanningen bakom bilderna. Systemet innebär att selfie-hashtaggar för vilda djur kopplades till varningar som visas för användarna, exempelvis #elephantselfies. 

Men tyvärr visar nu en studie som World Animal Protection gjort i samarbete med University of Oxfords Wildlife Conservation Research Unit på stora brister i Instagrams varningssystem.

 

Elefant bærer turist i snablen: Det er populært at lægge selfies som disse med vilde dyr op på sociale medier.

Vi undersökte 244 hashtaggar som alla användes i minst ett inlägg med bilder av människor som var oroväckande nära eller hade direkt kontakt med elefanter. Resultatet är mycket nedslående: bara fem av dessa hashtaggar ledde till att det visades en varning! Det innebär att för hela 98 procent av hashtaggarna skickades ingen varning alls. 

Skillnaderna mellan hashtaggar som utlöste och inte utlöste varningen kunde vara mycket små. Till exempel utlöste hashtaggen #elephantselfie varningen, men inte #elephantselfies. Ytterligare en svaghet i systemet är att varningen bara skickas till användare när de söker efter en hashtag med varning – inte när de lägger upp en bild eller tittar på ett inlägg med samma hashtag.

Förbättringar

Lina Dahl säger:

”Vi måste skapa en mer respektfull attityd till vilda djur. Det blir väldigt svårt om vi inte lyckas bryta den nuvarande trenden att turister besöker anläggningar som erbjuder aktiviteter som elefantridning, promenader med lejon och simturer med delfiner i fångenskap och sedan sprider sina bilder och oansvariga djursyn i sociala medier. Här kan Instagram och andra stora plattformar spela en mycket viktig roll för en djurvänligare inställning”.

För att Instagram effektivt ska kunna bidra till att minska problemet med att vilda djur utnyttjas för selfies är det uppenbart enligt vår studie att varningssystemet måste ses över och förbättras. En varning bör visas när

•    en användare publicerar en bild med en varningsflaggad hashtag 
•    ett inlägg som innehåller en flaggad hashtag visas
•    ett inlägg som innehåller en flaggad hashtag gillas eller kommenteras 
•    sökningar görs med en flaggad hashtag.

Förutom att förbättra varningssystemet, bör Instagram också mer aktivt arbeta långsiktigt för att begränsa spridningen av selfies med vilda djur, genom att

•    systematiskt bevaka och utöka antalet hashtaggar som utlöser varningen
•    ta bort inlägg med olämpliga djur-selfies som för närvarande finns på plattformen 
•    tillämpa tekniska möjligheter för att identifiera och förhindra att selfies med vilda djur laddas upp.

Vad du kan göra som djurvänlig turist

Som djurvänlig turist kan du också bidra till att förbättra situationen för vilda djur och minska spridningen av olämpliga djur-selfies. Ju fler turister som säger nej till närkontakt med vilda djur, desto mindre lönsamt blir det att erbjuda sådana aktiviteter. Här är tips på vad du kan göra:

•    Kolla upp reseföretagens inställning till djur och välj att resa med djurvänliga företag som inte tillåter någon närkontakt med vilda djur.
•    Delta inte i några aktiviteter som innebär att vilda djur har närkontakt med människor, även om djuren verkar må bra. Bakom den ”glättiga fasaden” kan djuren utsättas för mycket lidande som du inte ser. Kom ihåg att det inte är naturligt för vilda djur att vara i närheten av människor. 
•    Locka inte till dig vilda djur med mat och följ inte efter dem. Låt de vilda djuren vara vilda och fotografera och titta bara på dem på ett respektfullt sätt, exempelvis i ett djurvänligt reservat.
•    Om du ser att vilda djur utnyttjas och behandlas illa kan du rapportera vad du sett på sociala medier. På så sätt kan du varna andra och få dem att undvika de här platserna.
•    Lägg gärna upp berättelser på sociala medier om möten med vilda djur i djurvänliga reservat, där djurens välfärd sätts i fokus. Då kan du påverka fler att välja sådana upplevelser i stället för aktiviteter som innebär att vilda djur utsätts för lidande.

Här hittar du fler tips på vad du kan tänka på som djurvänlig turist:

Så här reser du djurvänligt

 

 

Vill du vara med och skapa en djurvänligare värld?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Jag vill hjälpa djuren 

Bakom turisternas gulliga djurbilder kan det dölja sig mycket lidande – och det är viktigt att komma ihåg att närkontakt med människor överhuvudtaget är något helt onaturligt för vilda djur.

Läs mer..