Granskning av finska pälsfarmer förlänger pälsdjurens lidande
Nyheter
EFSA, EU:s expertmyndighet för mat och säkerhet, granskar nu i veckan förhållandena på finska pälsfarmer. World Animal Protection ser undersökningen som en beklaglig fördröjning av ett pälsförbud. Ett svek mot både pälsdjuren och folkviljan i EU.
Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:
EFSA:s granskning innebär tyvärr att den grymma pälsindustrin får ökat framtidshopp och att pälsdjur utsätts för ännu mer lidande. EU-kommissionen borde i stället fokusera på att presentera ett förbud mot pälsdjursuppfödning. Precis som en stark folkopinion i EU anser World Animal Protection att det inte behövs några fler undersökningar av pälsindustrin. Den brutala behandlingen av pälsdjuren måste stoppas nu.
Bakgrunden till EFSA:s granskning är medborgarinitiativet Fur Free Europe, som förra året lämnades in till EU-kommissionen. Initiativet har skrivits under av 1,5 miljoner EU-medborgare som kräver ett pälsförbud i EU. Initiativtagare till namninsamlingen är Eurogroup for Animals, där World Animal Protection är medlem.
Svalt intresse från EU-kommissionen
EU-kommissionen har visat ett svalt intresse för Fur Frees Europes krav och kommer inte att ta ställning i frågan förrän tidigast 2025. I december meddelade kommissionen att ett pälsförbud möjligen kunde bli aktuellt efter en vetenskaplig utvärdering av expertmyndigheten EFSA. Resultatet ska presenteras i mars nästa år.
I veckan besöker EFSA pälsfarmer i Finland som en del av den här utvärderingen. Det handlar i första hand om att titta närmare på smittsamma sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor, som SARS och fågelinfluensa. Under besöken kan också djurens välfärd dokumenteras.
Att just Finland valdes som undersökningsland beror på att Finland är en av EU:s största pälsproducenter. De finska farmerna bedöms också vara särskilt intressanta för studien eftersom de drabbades av en omfattande spridning av fågelinfluensa 2023, med smittspridning i 71 av 400 farmer.
Sandra Jönsson säger:
Det finns stora frågetecken omkring hur representativ granskningen i Finland är för pälsindustrin i EU. Syftet är för det första inte primärt att titta på djurens situation, utan smittskyddsfrågor. EFSA:s besök är dessutom föranmälda. Det innebär att pälsfarmarna har fått möjlighet att städa undan de värsta missförhållandena för att visa upp en så fördelaktig reklambild som möjligt av sina farmer för EFSA:s inspektörer.
Pälsindustrin starkt ifrågasatt
Pälsdjursuppfödningen blir alltmer ifrågasatt i EU-länderna. Förutom det starka stödet från de 1,5 miljoner personer som undertecknat Fur Free Europe har nu 20 av EU:s totalt 27 länder helt eller delvis förbjudit pälsdjursfarmning, eller skärpt reglerna för att skydda djurens välfärd, folkhälsan och miljön.
Sammanlagt finns det för närvarande omkring 7,7 miljoner pälsdjur i EU:s pälsindustri. De hålls instängda i mycket begränsade miljöer där de har små möjligheter att bete sig naturligt.
En genomsnittlig minkbur på de europeiska farmerna har ett golvutrymme som bara motsvarar fyra A4-paper. Både minkar och rävar är naturligt ensamlevande djur som rör sig över stora områden, men på farmerna tvingas de leva i burar tätt inpå varandra.
Sandra Jönsson säger:
En avveckling av pälsindustrin i hela EU är ett naturligt steg att ta, när så många medlemsländer redan helt förbjudit eller pekat ut pälsindustrin som ett stort problem. Djurens fruktansvärda situation borde räcka som argument för att stänga farmerna. Riskerna för allvarlig smittspridning, med covid-19-pandemin i färskt minne, borde göra det ännu lättare för EU-kommissionen att ta ställning för ett förbud.
▶ Du behövs!
World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection. Var med och skapa en djurvänligare värld!