Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James stämmer JBS USA för att ha vilselett konsumenter om vilken miljöpåverkan företaget har. JBS USA är ett dotterbolag till JBS, som är en av världens största köttproducenter

Gigantiska köttföretag som JBS ett hot mot hela planeten

Nyheter

Det finns livsmedelsföretag. Och så finns det gigantiska köttföretag, som i dag har blivit ett hot mot hela planeten: mot djurs och människors hälsa, miljö och klimat. Av de här företagen med sina enorma djurfabriker är det brasilianska företaget JBS ett av de allra största i världen.

Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger: 

”Mycket av dagens matproduktion är inte hållbar, utan leder oss allt djupare in i ett globalt krisläge med ett fruktansvärt lidande för djuren. Vi har en planet som slår värmerekord, omfattande miljöförstöring, allvarlig smittspridning mellan djur och människor och ofantligt många djur som tvingas leva korta, stressade liv i djurfabriker där de inte kan bete sig naturligt”.

Mer handelsvaror än levande varelser

World Animal Protection rapport How Factory Farming Emissions are Worsening Climate Disasters in the Global South  är en skrämmande dokumentation av djurindustrins katastrofala effekter för djur, människor och hela planeten.

Kor i mjölkindustri

Djuren behandlas mer som handelsvaror än levande, kännande varelser. De kycklingsraser som används i djurfabrikerna har avlats fram för extrem tillväxt, så att de kan slaktas bara omkring sex veckor efter att de fötts. Det leder till att de får många hälsoproblem när de växer snabbare än vad hjärta, lungor och andra kroppsfunktioner hinner med. Det är inte ovanligt att kycklingar får stora problem med sina fötter och ben, så att de knappt kan gå.

Grismammor hålls i trånga burar i djurfabriker när de ska föda kultingar i onormalt stora kullar – så stora att hon kanske inte ens har tillräckligt många spenar för att dia. Grisar får svansarna stympade och bli kastrerade utan bedövning.

Klimathot och smittspridning

Djurfabrikerna förvärrar påtagligt den globala klimatkrisen. Livsmedelsindustrins djuruppfödning stod 2021 för minst 11 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Med de stora utsläppen av växthusgaser är djurfabrikerna en betydande orsak till förödande klimatgenererade naturkatastrofer, som bränder, långvariga värmeböljor, torka, översvämningar och stormar.

Skövling av skog för att producera mat till djurfabriker.

World Animal Protections sammanställning visar att följden kan bli att de ekonomiska kostnaderna för klimatgenererade naturkatastrofer 2050 kan överstiga 10 biljoner kronor per år. Av de kostnaderna kan mer än en biljon, 1000 miljarder kronor, bero på djurfabrikernas verksamhet. 

Överanvändning av antibiotika i djurfabrikerna leder dessutom till antibiotika­resistens. Svårbehandlade superbakterier blir då allvarliga hot mot både djurs och människors hälsa. Den stora trängseln i djurfabrikerna är också en farlig grogrund för spridning av allvarliga sjukdomar – som covid-19 och fågelinfluensa som skulle kunna utvecklas till en ny pandemi. 

Ett brinnande helvete 

Djurfabrikernas katastrofala effekter syns tydligt i Brasilien. Jättelika skogsområden bränns ner och skövlas för att djurindustrin vill frigöra mark där det går att odla grödor och föda upp djur. Grödorna, som soja och majs, används ofta som foder till djuren i djurfabrikerna för att de ska växa mycket och snabbt under sina korta liv. På så sätt kan mycket kött produceras på ett kostnadseffektivt sätt i den storskaliga djurindustrin.

Avbränning i Brasilien

Det är inte bara djuren i djurfabrikerna som får betala ett högt pris för köttjättarnas hänsynslösa frammarsch. När skogen snabbt försvinner utsätts de vilda djur som lever där för svåra påfrestningar. Deras liv är i direkt livsfara i elsdlågorna och röken och deras hem och mat kan försvinna i de förödande bränderna, så att de tvingas fly till andra områden för att kunna överleva. 

Förutom en enorm miljöförstörelse och en katastrof för de vilda djuren, innebär avskogningen också att stora mängder koldioxid frigörs och kan förvärra problemen med klimatförändringar. 

Köttfabrik i Brasilien

Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson besökte Brasilien förra året. Då kunde han själv direkt bevittna de destruktiva konsekvenserna av djurfabrikernas utbredning: 

”Jag såg med egna ögon hur djurfabrikerna orsakar bränder och avskogning i Amazonas. En av våra viktigaste arbetsuppgifter är att sätta stopp för djurfabrikerna och den hänsynslösa affärsmodell som många köttföretag använder sig av – både i Brasilien och i resten av världen. Vi ska göra det för djurens skull. Men lika mycket för oss människor, för vårt klimat och vår gemensamma framtid”.    

JBS – Ett avskräckande exempel

JBS är ett typexempel på att systemet med djurfabriker inte är hållbart. Köttjätten förser länder runt om i världen med enorma mängder kött. Varje dag slaktar JBS cirka 13 miljoner kycklingar, 128 000 grisar och 77 000 nötkreatur.

Dagligen förser JBS konsumenter i Nord- och Sydamerika, Afrika, Asien och Europa med kött till över 200 miljoner måltider. Bland stora internationella företag som säljer produkter från JBS finns exempelvis Burger King, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Lidl och Europas största livsmedelskedja, franska Carrefour.  

Kor i mjölkindustri

World Animal Protections granskning av JBS visar på ett skrämmande sätt hur vinstintresset går före djurens välfärd, bevarande av naturen och klimatmål. Det är en destruktiv kedjereaktion från skogsskövling i Brasilien till lidande för miljontals djur och en akut klimatkris med stora utsläpp av växthusgaser.

Amanda Dahlberg säger: 

”Hela planetens framtid är beroende av vad vi gör nu. Vad som krävs är inget mindre än ett radikalt systemskifte i den globala livsmedelsindustrin. Bort från JBS och andra djurfabriksföretag. Vi måste välja mer långsiktigt hållbar, djurvänlig och växtbaserad mat på våra tallrikar”.

Du kan läsa mer om JBS i rapporten Rapport-Profiting-from-cruelty-and-killing-our-world , som tagits fram av World Animal Protection i samarbete med den brasilianska organisationen Repórter Brasil:  

 

 Var med och skapa en bättre värld!

Svenska World Animal Protection är en del av en stor global organisation som arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder.

Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur, som djurvänliga reservat och Wildlife Heritage Areas, skyddade naturområden. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi också till att lösa akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa djurvänner. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Var med och skapa en bättre värld!

 

Läs mer..

Naturkatastrofen i Brasilien visar köttindustrins förödande påverkan

Nyheter

Området Rio Grande do Sul i Brasilien plågas just nu av en svår naturkatastrof. Översvämningar och jordskred har kostat över 150 människor livet och påverkat uppåt två miljoner. En bidragande orsak till det här allvarliga nödläget är den stora köttindustrin i Brasilien.

Regeringen vill att restauranger ursprungsmärker sitt kött

Nyheter

Restauranger och storhushåll ska ge konsumenter information om varifrån köttet de använder kommer. Att regeringen tar det här steget är något World Animal Protection länge efterfrågat.

Köttjätten JBS åtalas för greenwashing i USA

Nyheter

Delstaten New Yorks justitieminister Letitia James stämmer JBS USA för att ha vilselett konsumenter om vilken miljöpåverkan företaget har. JBS USA är ett dotterbolag till JBS, som är en av världens största köttproducenter.