Fler svenska researrangörer blir elefantvänliga

Fler svenska researrangörer blir elefantvänliga

Nyheter

Under 2015 har ett skifte skett inom resebranschen. Fler och fler blir medvetna om hur vilda djur plågas som turistunderhållning. Jambo Tours och Sembo är de senaste att ansluta sig till en ”elefantvänlig” turism.

Tidigare under hösten kom det glädjande beskedet att alla de tre största svenska charterarrangörerna tagit ställning mot elefantridning. Sedan dess har flera ledande arrangörer fattat samma beslut, däribland Sembo och Jambo Tours.

Även STA Travel har beslutat att välja bort elefantridning. De skriver på sin engelska sida att djurvälfärd är viktigt för dem, deras personal och deras kunder och att de vill bidra till att skydda djur från exploatering, försummelse och grymhet. Deras djurskyddspolicy har bland annat inneburit att de har tagit bort besök till Tiger Temple i Thailand och till tjurfestivaler i Spanien, men även att de ersatt alla utflykter med elefantridning med alternativa aktiviteter.

"Det har helt enkelt blivit ovanligt att se svenska researrangörer som erbjuder elefantridning. Det finns ett fåtal kvar men trenden går mot att plocka bort dessa aktiviteter som ett led i hållbar och djurvänlig turism", säger Elisabeth Tjärnström, Sakkunnig och programansvarig på World Animal Protection Sverige.

Ny rapport om följderna av turism med vilda djur


Elefantungar skiljs ofta från sina mödrar när de bara är några månader gamla för att användas som turistunderhållning resten av sina liv.

Många positiva steg för en mer djurvänlig turism

'Man skulle nästan kunna säga att underhållning med vilda djur i fångenskap börjar bli omodernt på den svenska marknaden. Det är viktigt eftersom turismen är en av de främsta anledningarna till den stora efterfrågan på vilda djur och bidrar till den enorma illegala handeln med dem."

"Både resenärer och reseföretagen vill i allmänhet göra det rätta och inte stötta en skadlig och plågsam industri. Men ofta känner man inte till problemet. Vilda djur som elefanter lider oerhört på många turistorter runt om i världen och vi försöker öka kunskapen om detta. Varje steg som tas mot att minska efterfrågan på dem behövs."

Detta skifte behöver dock ske globalt och World Animal Protection ser en liknande utveckling i flera andra länder. Bland annat rapporterades det nyligen att vissa delstater i Indien nu överväger att helt förbjuda elefantridning på grund av det lidande som djuren utsätts för. 

Över 80 reseföretag har stött vårt arbete världen över, och i Nederländerna finns det idag inte en enda researrangör som marknadsför elefantridning.

"Förhoppningsvis kan vi säga detsamma om Sverige i slutet av 2016", avslutar Elisabeth Tjärnström.

Läs mer..