Balkans hemlösa hundar behöver skydd
Nyheter
Problemet med gatuhundar på Balkan har en komplicerad och mörk historia. Länder som Serbien och Rumänien har gått igenom krigets fasor och revolutioner. Det har resulterat i tusentals övergivna hundar som driver omkring på stans gator, i jakt på vatten och föda för att kunna överleva.
För att hantera problemen har vi under ett par år arbetat i Rumänien och börjar nu även i Serbien. Vi vill gå till roten med orsakerna till de hemlösa hundarna och människors attityder mot dem. Hundarna möts av misshandel, sjukdom, svält och död. Många är övergivna av sina ägare medan andra är födda på gatan. Alla riskerar trafikolyckor, sjukdomar, våld från människor, undernäring och uttorkning. Om de fångas in dödas de eller blir inlåsta i smutsiga hundförvaringar, med förhållanden som ofta är värre än de på gatan.
En valpkull på ett hundhem i Brasov, Rumänien. Vår samarbetsorganisation AMP (Millions of Friends) driver hemmet.
Avlivning ineffektivt
Trots att det är bevisat att avlivning inte är någon effektiv metod för att hantera hemlösa hundar fortsätter några länder att använda denna metod. Sabine Zwiers, europeisk kampanjchef på World Animal Protection säger:
“Situationen är mycket allvarlig med tusentals hundar som överges varje år medan ytterligare flera tusen misshandlas eller dödas. Dessa hundar överges ofta i dåligt skick. De har hållits i korta kedjor, utan skydd, vatten, mat eller veterinärvård. Det stora antalet hemlösa hundar och de grymma, ohygieniska förhållanden som hundarna lever i på Balkan beror till viss del på brist på kunskap om djurvälfärd. Utbildning är nyckeln till att förändra människors beteende och hindra att valpar och vuxna hundar hamnar på gatan.”
Så hjälper vi gatuhundar i Rumänien
Rumänien är ett av de länder i Östeuropa som upplever stora problem med gatuhundar. Där hjälper vi regeringen med att ta fram en strategi för att hantera hundpopulationen. Vi har dessutom flera projekt i landet som ska visa att våra metoder inte bara är djurvänliga utan också effektiva.
- Vi har precis byggt en ny veterinärklinik med modern utrustning i Brașov. Kliniken behandlar gatuhundar som exempelvis körts på av en bil, blivit bitna av andra hundar eller blivit slagna. Samtidigt kan lågavlönade invånare få sin hund steriliserad utan kostnad på kliniken.
- Vi samarbetar med utbildningsministeriet om ett utbildningsprogram
- Vi har tidigare finansierat en mobil veterinärklinik som steriliserar, kastrerar och vaccinerar gatuhundar. Rumänerna driver nu själva den mobila kliniken vidare eftersom den har visat sig vara extremt effektiv.
- I en veterinärklinik har vi har finansierat en ombyggnad. I det område som kliniken ligger har antalet hemlösa hundar minskat från 3000 till 300 – alltså hela 90 %.
Några av våra medarbetare deltar vid en sterilisering hos vår samarbetsorganisation Save the Dogs i Rumänien.
Framgångarna från Rumänien ska övertyga Serbien
Vi kan använda lärdomarna och metoderna från Rumänien i andra länder. Ett av dem är Serbien, som också har många gatuhundar.
Juley, en av de hundar som bor i ett härbärge i staden Novi Sad i Serbien.
Tillsammans med vår serbiska samarbetsorganisation ORCA genomför vi en större undersökning som ska utreda hur många gatuhundar det finns, så vi vet omfattningen av problemet. Den ska vi använda som underlag för att ge råd åt myndigheterna om hur de bäst kan ta sig an problemet.
Läs mer om vårt arbete för att hjälpa världens hundar >>
Engagera dig för gatuhundarna i den rumänska staden Constanțas >>