Makak på styltor - Bild med tillstånd av Jakarta Animal Aid Network

Apor räddas från grym underhållning i Indonesien

Nyheter

I Cirebon på Java i Indonesien utnyttjas 30 apor brutalt som underhållning. För att rädda de här aporna har World Animal Protection startat en räddningsaktion i samarbete med Jakarta Animal Aid Network (JAAN).

Toppbild med tillstånd av Jakarta Animal Aid Network

Enligt den så kallade Topeng Monyet-traditionen i Indonesien används långsvansade makaker som hänsynslös underhållning i turistindustrin. Med hjälp av kedjor kan tränarna dra i aporna och tvinga dem att stå på två ben, dansa och cykla för att roa åskådarna.

Makak som hoppar stylta - Bild med tillstånd av Jakarta Animal Aid NetworkBild med tillstånd av Jakarta Animal Aid Network

Makakerna kan ha utsatts för mycket grym träning för att de ska utföra de här konsterna inför publik. De rövas bort från sin naturliga livsmiljö och sina mammor när de är mindre än ett år gamla. Det är inte ovanligt att mammorna dödas när de försöker skydda sina ungar. För att bli tama och göra som tränarna vill kan makakungarna sedan bli slagna och utsättas för svält.

Burarna makakerna får sitta i när de inte jobbar.Bild med tillstånd av Jakarta Animal Aid Network

En extremt grym träningsmetod för att få aporna att stå på två ben är att binda ihop deras händer på ryggen och sedan spänna upp dem med en kedja runt halsen. Om de då försöker sätta sig ner kan strypsnaran kväva dem till döds! När makakerna inte visas upp för turister är de vanligen instängda och fastkedjade i små trånga burar.

Räddningsaktion

Lina Dahl, kampanjansvarig i svenska World Animal Protection, säger:

”Den här vidriga traditionen att plåga apor för underhållning måste stoppas! Det är illa nog att vilda djur fångas in och hålls i fångenskap i onaturliga miljöer, men här utsätts de dessutom systematiskt för svårt lidande för att roa turister. Därför är det viktigt för oss att ge vår samarbetspartner JAAN det stöd som behövs för att rädda aporna i Cirebon och ge dem nya djurvänliga liv”.

 

Hjälp aporna 

 

Den räddningsaktion som vi i World Animal Protection nu startat tillsammans med JAAN innebär att aporna i Cirebon-anläggningen ska få komma till ett djurvänligt reservat som sköts av JAAN.

Makaker i ett träd

Där får de den omvårdnad och veterinärbehandling de behöver för att kunna återhämta sig efter sina fruktansvärda upplevelser. Det kan vara svårt för djur som har behandlats så här brutalt i fångenskap att klara sig själva i naturen, men vi ska försöka ge de här aporna den chansen.

Tack vare JAAN:s rehabiliteringsinsatser hoppas vi att makakerna till slut ska kunna släppas ut i en livsmiljö som är naturlig för dem. Planen är att de ska få komma till en skyddad ö utan människor, Nusa Barong i östra Java, där de har möjlighet att leva värdiga liv.

En sittande makak.

JAAN har en överenskommelse med den indonesiska regeringen om att få använda ön och inga människor tillåts att komma dit. Långt borta från kedjor, misshandel och dansuppträdanden kan makakerna här göra sådant de själva vill – som att klättra i träd, utforska sin nya livsmiljö och umgås med varandra.

Stopp för Topeng Monyet

För att se till att Cirebon-anläggningen stängs för gott – och att verksamheten inte flyttas någon annanstans så att fler apor fångas in och utnyttjas – samarbetar JAAN också med lokala myndigheter för att ge djurskötarna andra arbeten.

Fastkedjade makaker.Bild med tillstånd av Jakarta Animal Aid Network

JAAN och de indonesiska myndigheterna har varit mycket framgångsrika med att få bort Topeng Monyet-traditionen under de senaste 15 åren. Hittills har JAAN rehabiliterat över 130 utnyttjade apor. Glädjande nog har många städer, inklusive huvudstaden Jakarta, förbjudit traditionen. Så vitt vi vet är Cirebon den sista existerande anläggningen för Topen Monyet-underhållning i Indonesien.

Lina Dahl säger:

”När vi tillsammans med JAAN stängt anläggningen och hjälpt alla makakerna därifrån, är nästa steg att se till att den här grymma traditionen förbjuds i hela landet. För att påskynda en sådan utveckling är det inte minst viktigt att skapa en attitydförändring bland turister. Ju fler vi blir som tar avstånd från Topeng Monyet, desto mindre lönsamt blir det att visa upp apor på det här fruktansvärda sättet. Samma inställning borde självklart även gälla för elefanter och andra vilda djur som utnyttjas i turistindustrin”.

 

Hjälp aporna 

 

 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. I Sverige har vi funnits sedan 2010.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och runt om i världen är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.  

Ja, jag vill hjälpa djur  

 

Läs mer..

HBO-serie avslöjar hur schimpanser lider i handeln med vilda djur

Nyheter

Den nya HBO-serien ”Chimp Crazy” granskar hur hänsynslöst schimpanser utnyttjas som sällskapsdjur och underhållning i USA. I TV4: s Efter Fem berättar vår expert Sandra Jönsson om schimpanser och den grymma handeln med vilda djur.

Ny studie visar att fångad sill utsätts för stort lidande

Nyheter

En ny studie av fiske i Nordsjön avslöjar fruktansvärda förhållanden för sillar. Nästan alla sillar var döda när de togs ombord på fiskefartygen. Många hade uppenbarligen dött en mycket plågsam död.

Statlig utredning vill stänga dörren för kor i lösdrift

Nyheter

Elisabeth Nilsson har på regeringens uppdrag lett en utredning om hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter kan stärkas med högt ställda djurskyddskrav. World Animal Protection reagerar starkt mot att utredningens förslag kan leda till ett mycket sämre djurskydd.