Granskning: Thailands tigerselfie-turism växer kraftigt
Nyheter
På fem år har antalet tigrar på thailändska turistattraktioner ökat med 33 procent. Det visar vår nya rapport, som också avslöjar att tigrarna får svälta och bestraffas för att bli fogligare.
Thailand är känt som ”leendets land” - men de många tigrarna i landets växande tigerselfie-industri har inte mycket att le över. Bakom det till synes oskyldiga fotot döljer sig en tragisk berättelse om ett vilt djur som misshandlats. Det visar vår nya rapport om tigrarna i Thailands turistindustri.
Rapporten utkommer i kölvattnet av skandalen på Thailands Tigertempel. Nyligen konfiskerade de thailändska myndigheterna 137 tigrar från templet, där turister kan betala för att låta sig fotograferas med tigrarna. Tigertemplet är anklagat för att vara involverat i illegal handel med vilda djur och kroppsdelar från utrotningshotade arter.
Fler och fler tigrar plågas i Thailands turistindustri
Tigerselfies är populära bland turister som gärna vill ha ett ”vilt” semesterminne och det är en växande trend. På bara fem år har antalet tigrar i fångenskap på thailändska turistattraktioner ökat med en tredjedel. Under 2015 och 2016 var antalet 830, mot 623 tigrar under 2010.
Rapporten avslöjar också att tigrarna plågas för att knäckas psykiskt och göras tillräckligt fogliga för att kunna umgås med turister. Vad vi har sett vid våra efterforskningar är flera olika typer av misshandel och vanskötsel:
- Tigerungar tas från sin mamma 2-3 veckor efter födseln.
- Tigerungar hanteras av turister hundratals gånger om dagen, vilket är stressande för dem och kan leda till fysiska skador.
- Tigrar utsätts för smärta eller ångest som straff när de visar oönskat beteende. En medarbetare vid en av turistattraktionerna berättar att tigrarna får svälta som bestraffning när de gjort något ”fel”.
- De flesta tigrar lever i små betongburar med begränsad tillgång på friskt vatten. 50 procent av tigrarna satt i burar med mindre än 20 kvadratmeter per djur. Det står i skärande kontrast mot deras liv i naturen, där en tiger kan röra sig 16-32 km under loppet av en enda natt.
- En av tio tigrar hade beteendestörningar. De bet sig exempelvis i svansen eller visade annat tvångsbeteende som ofta ses hos vilda djur när de lever i fångenskap under stressade förhållanden.
Här har tigrarna det värst: Sriracha Tiger Zoo
Av de 17 tigerattraktioner i Thailand som vi undersökte var Sriracha Tiger Zoo i Pattaya stället med flest tigrar i fångenskap. Sriracha Tiger Zoo var samtidigt anläggningen där tigrarnas livsvillkor var allra sämst. Exempelvis var en av tigrarna så mager att höftbenen stack ut.
Såhär lever tigerungarna på Sriracha Tiger Zoo:
Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige säger:
”Det är bekymmersamt att antalet turistattraktioner med tigrar ökar kraftigt. Thailand är ett mycket populärt resmål bland svenskarna och vi rekommenderar svenska turister att bojkotta alla tigerattraktioner och andra anläggningar som erbjuder selfies med vilda djur. En bra tumregel är att om du kan komma nära, krama eller ta en selfie med en tiger har den utsatts för mental eller fysisk misshandel – och dessvärre ofta båda delarna.”
Här misshandlas tigrarna:
Tillsammans kan vi hjälpa tigrarna
Vi arbetar för att skydda tigrar mot det lidande som de utsätts för i turistindustrin. Vi arbetar för att få:
- regeringar i relevanta länder att undersöka tigerattraktioner och stänga dem om de får bevis för illegal handel, djurplågeri eller vanvård
- TripAdvisor och andra researrangörer att sluta sälja och marknadsföra turistattraktioner, där vilda djur plågas för att underhålla turister
- resenärer att avstå från turistattraktioner som tillåter direktkontakt med vilda djur, som tigerselfies.
TripAdvisor – världens största resesajt – tjänar pengar på att sälja biljetter till några av de turistattraktioner där djuren lider mest, som Sriracha Tiger Zoo.
Vi sätter press på TripAdvisor för att få dem att sluta stödja misshandel av vilda djur. Över 410 000 djurvänner har redan skrivit under.
En av tio tigrar hade beteendestörningar. De bet sig exempelvis i svansen eller visade annat tvångsbeteende som ofta ses hos vilda djur när de lever i fångenskap under stressade förhållanden.