Tack för att du räddar djur från modeindustrin!

Tack för att du räddar djur från modeindustrin!

Nyheter

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Från Danmark kommer den mycket glädjande nyheten att den stora modeuppvisningen Copenhagen Fashion Week sätter stopp för skinn och fjädrar från vilda djur. Sedan förra året har modeveckan även tagit avstånd från pälsprodukter.

Beslutet kommer efter ett samarbete mellan Copehagen Fashion Week, danska World Animal Protection och Collective Fashion Justice. Danmark är därmed det andra landet i världen där modeindustrin har infört en så omfattande djurvälfärdspolicy.

Strutsar

Hoppfull djurvänlig trend

Förra året bidrog World Animal Protection i Australien till att Melbourne Fashion Week blev det första stora modeeventet i världen att varken tillåta päls, skinn eller fjädrar från vilda djur. Då förbjöds fjädrar, efter att päls och skinn stoppats redan 2018.

Utvecklingen i Australien och Danmark är mycket viktiga framgångar för vårt djurskyddsarbete, som förhoppningsvis också kan leda till att fler modeevent tar avstånd från djurutnyttjande.

Stephanie Kruuse Klausen, som arbetar för danska World Animal Protection, säger:

”Det här är ett stort framsteg för tusentals vilda djur över hela världen och nu är det en stark trend att djurvälfärd har hamnat på agendan i modevärlden. Genom att förbjuda skinn och fjädrar från vilda djur på catwalken tar Copenhagen Fashion Week viktiga steg mot ett mode som respekterar djur, även om det finns mer att göra”.

Över en miljon strutsar

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i svenska World Animal Protection Sverige, säger:

”Modeindustrin har under de senaste åren alltmer uppmärksammat de vilda djurens lidande och päls och skinn är i dag starkt ifrågasatta material. Det är mycket bra att sökarljuset nu också riktas mot fjäderindustrin och det lidande fåglar utsätts för. Vilda djur ska få vara vilda och inte användas som modeprodukter. Fjädrar är lika oacceptabla i en modern, djurvänlig modeindustri som päls och skinn”.

I samband med att Melbourne Fashion Week tog avstånd från fjädrar förra året publicerade World Animal Protection och Collective Fashion Justice rapporten ”Feathers are the New Fur – Cruelty in Disguise”.

Struts på en strutsfarm i Australien

Rapporten avslöjar en fruktansvärt grym användning av fjädrar i modeindustrin. Varje år utnyttjas och slaktas tiotusentals vilda fåglar, som strutsar, påfåglar och fasaner. Strutsar föds också upp i stor skala. Totalt dödas över en miljon strutsar varje år för att tillgodose efterfrågan på fjädrar i modeindustrin.

Sydafrika har historiskt sett varit det i särklass största landet med strutsuppfödning, men uppfödningen ökar nu också i Kina, Brasilien och Östeuropa. Strutsarna tvingas leva mycket begränsade och onaturliga liv i uppfödningsanläggningarna. Den naturliga livslängden för en struts är uppåt 40 år, men i fjäderindustrin slaktas de vanligen när de bara är runt ett år.

 

Du är livsviktig för djuren

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa djurvänner som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Tack för att du hjälper djur varje månad, året om som månadsgivare. Den här regelbundna hjälpen har stor betydelse, eftersom den gör det lättare att planera insatser för djuren på längre sikt. 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Läs mer..

Tack för att du skyddar gorillor och orangutanger!

Blogg

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande. Som att se till att vilda djur skyddas i Wildlife Heritage Areas.

Möt elefanterna i Somboon-reservatet i Thailand

Blogg

Ditt engagemang är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns miljarder djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande. Som att se till att elefanter i Thailand kan få leva i trygga, djurvänliga reservat.

Räddade jättemyrsloken Fadinha utsläppt i Brasilien

Blogg

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld. Jättemyrsloken Fadinha fick hjälp efter de katastrofala skogsbränderna i Brasilien. Nu har hon äntligen fått komma tillbaka till sin naturliga livsmiljö igen.