Statlig utredning - Foto: Tom Svensson

Tack för att du kämpar för kornas rätt att beta!

Blogg

Du är mycket viktig för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden, framför allt i livsmedelsindustrin. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Över 110 000  personer, kanske även du, har skrivit på vår namninsamling mot förslaget att begränsa kors rätt att beta – helt fantastiskt! Tillsammans med Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen, Djurens Rätt, Vi Konsumenter och Greenpeace har vi tydligt visat att svenskar vill att kor ska få beta utomhus.

Kor utomhus

Utredning som stänger in korna

Den 29 augusti tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot en utredning som riskerar att dramatiskt försämra situationen för svenska kor. Om utredaren får som hon vill, kommer betesrätten för kor i lösdrift helt tas bort – en rätt som mjölkkorna haft i 30 år och som barnboksförfattaren Astrid Lindgren var med och drev igenom.

Ko på bete

Det skulle betyda att de här korna inte längre kan räkna med några kosläpp alls i framtiden. I stället för att korna har rätt att gå och beta utomhus på sommaren, skulle bönderna få hålla dem instängda året runt.

Vår generalsekreterare Roger Pettersson var med som djurskyddsexpert i utredningen som föreslog att betesrätten för kor skulle begränsas. Trots att han och flera andra experter redan under utredningens gång protesterade mot slutsatserna ligger förslaget nu på regeringens bord. Han säger:

”Kosläppen på vårarna har blivit en viktig symbol för svenskt djurskydd. Det skulle vara en stor skandal om betesrätten nu urholkas, så att vissa kor inte får komma ut i vårgrönskan. Forskningen visar tydligt att bete är viktigt för korna.”

Starkt engagemang från många

Efter att utredningen överlämnats agerade han och flera andra experter genom debattartiklar, informella kontakter och framför allt genom att samarbeta med andra organisationer. Influeraren Therese Lindgren engagerade sig genom att vara med på ett kosläpp. En vecka i september hade alla organisationer varsin dag på Stockholms Centralstation och samlade in namn, tillsammans med en effektfull banner och en installation som visade båda alternativen: hårda betonggolv inomhus eller mjukt gräs utomhus.

Ko på smutsigt golv

Namninsamlingen lämnades över till regeringen den 17 september, samtidigt som en välbesökt manifestation hölls utanför riksdagen. Dan Ericsson, landsbygdsminister Peter Kullgrens statssekreterare, tog emot namnlistan som var utformad som en 30 meter lång banderoll med kor ute på bete.

Namnlistan levereras till mynttorget

Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:

”Tunga expertinstanser som Jordbruksverket och EU:s myndighet för livsmedelsäkerhet, EFSA, har konstaterat att kor mår bra av att beta. Att få vara ute ger korna mer möjlighet till motion och det mjuka gräset minskar risken för skador på deras ben och klövar. Dessutom är utevistelsen allmänt mer avkopplande och naturlig för dem än den mer begränsade inomhusmiljön. Tvärtemot utredningens förslag tycker vi att betesrätten ska utökas – så att den inte bara gäller kor utan också tjurar och kalvar yngre än sex månader”. 

 

Du behövs!

Arbetet för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan generösa gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Tack för att du hjälper djur varje månad, året om som månadsgivare. Den här regelbundna hjälpen har stor betydelse eftersom den gör det lättare att driva påverkanskampanjer för djuren. Lagar kan ha stor inverkan på djurs välmående och är en viktig del i vårt arbete.  

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

 

Tack för att du hjälper Gandhi och Delhi!

Blogg

Du är mycket viktig för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Tack för att du hjälper björnar i Rumänien!

Blogg

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Tack för att du räddar djur från modeindustrin!

Nyheter

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Läs mer..