Tack för att du hjälper Gandhi och Delhi!

Tack för att du hjälper Gandhi och Delhi!

Blogg

Du är mycket viktig för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

I Frankrike skapade Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst 2021 Elephant Haven, Europas enda reservat för elefanter, med stöd från bland andra World Animal Protection. Än så länge finns bara två elefanter i reservatet: Gandhi och Delhi.

Foto: Elephant Haven

Både Sofie Goetghebeur och Tony Verhulst har erfarenhet av elefanter från sin tid som anställda på Antwerp Zoo i Belgien. De har startat Elephant Haven som en lugn och trygg plats för elefanter som behöver ett nytt hem, efter att tidigare ha uppträtt på cirkusar eller hållits i djurparker i Europa. Efter ett långt liv i fångenskap är det svårt att klara sig helt i frihet och då kan ett reservat vara ett bra djurvänligt alternativ.

Först på plats var Gandhi, en asiatisk elefanthona som föddes i frihet 1969. Redan som liten fångades hon in, troligen I Thailand, och har sedan dess levt ett långt liv i olika djurparker. Delhi är född 1983 och har levt ett djurparksliv i Tjeckien, sedan hon kom dit från Vietnam när hon bara var tre år gammal.

En nära vänskap har vuxit fram

Elefanter som har levt onaturliga liv i fångenskap i många år lider ofta av olika hälsoproblem. Både Gandhi och Delhi har trauman och hälsoproblem med sig från sina tidigare liv, men här i Elephant Haven har de fått chansen att leva, nya, djurvänliga liv. Och gradvis har en nära vänskap vuxit fram mellan dem.

Foto: Elephant Haven

De två elefanthonorna börjar verkligen förstå att de numera kan göra som de själva vill och inte längre är tvingade att göra sådant andra vill. I takt med att de har fått den här friheten att utvecklas efter lång tid i fångenskap, har mer och mer av deras unika personligheter kommit fram.

Trots att de är väldigt olika har de hittat en bra balans i sin vänskap. Delhi är en mycket energisk och livlig elefant, medan Gandhi är mer lugn och försiktig. Hennes försiktighet kan ha att göra med att hon tidigare har blivit attackerad av andra elefanter.

När Delhi går runt och betar eller utforskar området kallar Gandhi på henne ibland och då rusar Delhi dit. Det är oftast inget fel – Gandhi vill bara ha sällskap. På natten väntar Gandhi ibland på att Delhi ska komma in i elefanthuset innan hon går och lägger sig. På senare tid har Delhi börjat göra samma sak och hon verkar mer avslappnad när Gandhi kommer.

Ett så bra elefantliv som möjligt

De anställda har märkt stora förbättringar av både Gandhis och Delhis fysiska och mentala hälsa under den tid de bott i reservatet. De är båda äldre elefanter, så det finns förstås begränsningar. Men djurskötarna gör vad de kan för att Gandhi och Delhi ska få leva så bra elefantliv som möjligt efter sina förutsättningar.

Foto: Elephant Haven

Gandhi har ett kroniskt sår på ena foten, så hon får ett fotbad varje dag och laserbehandling. Hon har också en kronisk öroninfektion i båda öronen, som behandlas med naturläkemedel och laser och behandlingen har förbättrat hennes tillstånd.

Delhi rör sig stelt och har sannolikt artros. Därför är det verkligen bra att hon nu har så mycket utrymme att röra sig på i reservatet. Det är viktigt att hon har möjlighet att motionera och kan träna upp sina muskler så hon får färre problem med sin stelhet.

Foto: Elephant Haven

En annan viktig del av Elephant Havens omsorgsarbete för att hålla elefanterna friska är kosten – som är varierad och välbalanserad. Förutom gräs, hö och grenar, som Gandhi och Delhi själva letar upp och äter varje dag, konsumerar de cirka 10 kilo frukt och grönsaker och mineraltillskott. Varje morgon får de också en risboll med bland annat gurkmeja.

Foton: Elephant Haven

Du behövs!

Arbetet för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan generösa gåvogivare som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Tack för att du hjälper djur varje månad, året om som månadsgivare. Den här regelbundna hjälpen har stor betydelse, eftersom den gör det lättare att planera insatser för djuren på längre sikt.

 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

 

Läs mer..

Tack för att du hjälper björnar i Rumänien!

Blogg

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Tack för att du räddar djur från modeindustrin!

Nyheter

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande.

Tack för att du skyddar gorillor och orangutanger!

Blogg

Ditt stöd är mycket viktigt för en djurvänligare värld. Det finns massor av djur som lever under svåra förhållanden. Du hjälper dem genom att stoppa utnyttjande och lidande. Som att se till att vilda djur skyddas i Wildlife Heritage Areas.