Nu behöver björnen Maxie inte vara rädd och svälta längre. I våras fick hon komma till det djurvänliga björnreservatet Libearty i Rumänien. Där tas hon nu om hand av vår samarbetsorganisation AMP.
Innan Maxie fick hjälp hade hon upplevt mycket lidande och befann sig i en direkt livshotande situation. Allvarlig svält drev den två år gamla björnhonan att söka sig till områden där människor bodde. För att kanske rota igenom sopor för att hitta något ätbart, som kunde hjälpa henne att överleva för stunden.
Men istället för mat, mötte människorna henne med aggressivitet och påkar och försökte jaga bort henne från bebodda områden. De var uppenbarligen så rädda för att hon skulle vara farlig, att de inte visade någon empati med henne i det kritiska läge hon befann sig i.
Lyckligtvis kunde AMP ingripa för att hjälpa henne innan hon svalt ihjäl eller skadades av fientliga människor. Det var en skräckslagen och illa medfaren björn som i våras kom till Libearty, där hon fick namnet Maxie. Hon var svag och uttorkad och ovanligt liten för sin ålder. Det märktes tydligt att hon under lång tid hade hittat alldeles för lite mat att äta.
Maxie fick veterinärvård och förutom svältsymptom visade hon inga andra tecken på hälsoproblem. Hon avmaskades och vaccinerades mot rabies. Sedan sattes hon i karantän, för att hon inte skulle föra in någon smitta bland de andra björnarna i reservatet.
Cristina Lapis, som startade organisationen AMP och Libearty, säger:
”Maxie verkade rädd och olycklig när hon kom hit och hade blivit så brutalt behandlad av människor. Även om hon bara är två och ett halvt år gammal, väger hon inte mer än 70 kilo. Det kan jämföras med att de björnungar vi har räddat och som nu är ett halvår, redan väger lika mycket som hon. Så hon har verkligen svultit. Men vi hoppas att hon ska återhämta sig helt efter sina svåra upplevelser och få ett bra liv här tillsammans med de andra björnarna.”
Över 130 björnar
Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Under åren har AMP gett över 130 björnar ett nytt liv i frihet.
Vid staden Zarnesti mitt i Rumänien har björnarna ett stort ekskogsområde på 69 hektar att röra sig på. Libearty är världens största reservat för brunbjörnar. För närvarande har drygt 100 björnar ett tryggt hem här, med möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt ströva omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns på plats och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.
För att kunna ta hand om alla björnar på ett bra sätt, behöver AMP inkomster på omkring 60 000 euro, motsvarande cirka 600 000 svenska kronor, varje månad. Verksamheten finansieras med stöd från World Animal Protection och andra organisationer, privata supportrar och genom att reservatet tar emot besökare.
Besökarna måste vara noga med att visa respekt för björnarna. För att se till att besöken sker utifrån björnarnas behov, delas besökarna upp i grupper på 50 personer som leds av reservatets egna guider. Varje år är det omkring 30 000 personer som kommer på besök.
Därför var det en tuff tid ekonomiskt när Libearty stängdes för besökare på grund av coronapandemin. Reservatet tog inte emot några besökare mellan mars och juni 2020. Stödet från World Animal Protection och andra supportrar blev då räddningen för att verksamheten skulle kunna fortsätta utan att björnas situation försämrades.
Bakom galler
De flesta björnarna i reservatet har räddats från grymma liv bakom galler där de blivit turistattraktioner, som ägarna har kunnat tjäna pengar på. I Rumänien är det tyvärr inte ovanligt att björnar hålls i burar på alla möjliga ställen där det finns turister, som restauranger, hotell och bensinstationer. De här grymheterna pågår trots att det är olagligt att hålla björnar i privat fångenskap i Rumänien.
Andra kommer från djurparker, där de inte hade det bra. I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under svåra förhållanden i små, slitna burar. De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande och stumulansfattiga miljöerna, som ofta mest består av betong och järngaller.
Många av björnarna visar symtom på stress och psykisk ohälsa, på grund av den onaturliga miljön i fångenskap. Några biter i järngallret eller skrapar i betonggolvet, vilket skadar deras tänder och klor. Vissa vandrar oroligt runt i samma mönster eller står och gungar fram och tillbaka på ett ställe. Tydliga tecken på att fångenskapen har gett dem allvarliga psykiska problem.
Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Under åren har Millions of Friends gett över 130 björnar ett nytt liv i frihet.