I september sände vi katastrofteam till fyra brasilianska delstater som drabbats av bränder: Amazonas, Acre, Mato Grosso och Mato Grosso do Sul.
I områden utanför Rio Branco, huvudstaden i staten Acre, fann teamet många döda djur. Ett av djuren drog särskilt till sig deras uppmärksamhet, eftersom det var en bränd orm.
Teamet pratade länge om hur fantastiska ormar är, hur de samarbetar med människor sedan länge; att de stoppar skadedjur som kan bli riktigt svåra om de inte kontrolleras, samt hur stor förlusten är för miljön när en av dessa individer dör. De talade så klart även om hur smärtsam denna orms död måste ha varit, eftersom de har väldigt känslig kropp, vilket borde få dem att uppleva lidandet större än andra djur.
Medan de talade om ormen kom en bybo in med en Boa constrictor – kungsboa – till teamet och gav den till vår veterinär, Dr Moira Ansolch, som efter en hälsokontroll konstaterade att ormen var i god form trots situationen.
Bybon förklarade att boan säkert dykt upp i hans hus eftersom hon flytt från elden och där hittat en säker plats borta från lågorna och den extrema hettan. Vårt team lämnade över ormen till vår samarbetsorganisation CETAS så att den kunde få en ordentlig undersökning av deras veterinär. Denna orm var en kungsboa, känd i Brasilien som "Jiboia", en av de största icke-giftiga arterna.
Teamet höll kontakt med CETAS personal för att följa upp ormens hälsa. Då hon inte hade några skador och var i gott tillstånd kunde hon släppas två dagar senare i ett skogsområde, långt från eldens faror, där hon nu kan överleva.
Visste du detta om kungsboan
- Kungsboan är allätare. Huvudsakliga födan består av små däggdjur, inklusive fladdermöss och fåglar. Den kan dock äta vilket djur som helst som den kan fånga och få plats med i munnen.
- Kungsboan fångar sitt byte genom att ligga i bakhåll, men ibland händer det att den aktivt jagar. Till exempel kan den snabbt attackera ett djur som går förbi en gren som den hänger på.
- Eftersom den inte är giftig, dödar den sitt byte genom att omsluta bytet med sin ringlande kropp, och krama tills bytet kvävs. Detta är särskilt effektivt mot däggdjur och fåglar, eftersom deras varmblodiga metabolism snabbt kräver syre.
- När väl bytet är dött sväljs det helt. Om en Kungsboa i fångenskap matas med döda byten kramar den, intressant nog, ändå maten innan den äter. Det tar 4 till 6 dagar för en kungsboa att helt smälta en måltid.
Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.