Australiens regering tar itu med plastnät i havet

Australiens regering tar itu med spöknät 

Blogg

Skrivet av

Goda nyheter! Australiens regering har tillsatt 14 miljoner dollar för att hjälpa till att hantera spöknät, alltså gamlmal fiskeutrustning och liknande som skadar havens djur. Den här fantastiska segern kommer två år efter att vi har övertalat regeringen att skydda sköldpaddor, valar och andra djur. 

Förra året finansierade vi en undersökning av Carpentariaviken för att beräkna hur många tappade, övergivna och kasserade fisknät som sköljdes upp på stränder som är viktiga för sköldpaddans häckning.    

Vi samarbetade även med James Cook University och Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) för att dokumentera den alarmerande mängden plastnät i området kring viken. CSIRO är en australiensk byrå för vetenskap och innovation. De jobbar för att lösa stora utmaningar genom innovativ vetenskap och teknologi. 

Stoppa spöknät i världshaven

Vi presenterade vår granskning för miljöministern, som utarbetade nya planer för att hantera plastavfall. Sedan blev vi inbjudna att hålla en workshop om ämnet vid National Plastics Summit 2020 i Australiens huvudstad Canberra.    

Varför vi måste bli av med alla spöknät 

Häpnadsväckande 640 000 ton spökutrustning lämnas kvar i våra hav varje år - inte bara nät, utan även fällor, linor och andra fiskeredskap.  

Eftersom de är tillverkade av nylon och plast kan det ta hundratals år att bryta ner spöknäten. De driver runt i havet under många år och fångar, skadar och dödar marina djur som sköldpaddor, sälar, valar, hajar och sjöfåglar.  

Stoppa spöknät i världshaven

Carpentariaviken i norra Australien har identifierats som en global centralpunkt för spöknät, med över 2 400 ton som flyter från Sydostasien till australiska vatten varje år. CSIRO uppskattar att 5 000 - 15 000 sköldpaddor har fångats i näten som sköljts upp på vikens stränder under det senaste decenniet. Detta är mycket oroväckande.   

Ben Pearson, vår kampanjchef i Australien och Nya Zeeland, säger:

"Fiskenät är utformade för att fånga och döda, och när det tappas eller kastas i havet fortsätter det att göra just detta och blir den mest skadliga formen av marint skräp för havens djur. Det är hjärtskärande att veta att djur som fångas i dessa otroligt hållbara nät kan drabbas av allvarliga sår, kvävas eller svälta ihjäl."  

Arbetet framöver  

För att bekämpa det globala problemet med spökfiskeutrustning grundade vi Global Ghost Gear Initiative (GGGI) år 2015, som tar itu med problemet med spöknät i global skala med praktiska lösningar. I januari 2019 blev Ocean Conservancy vår nya ledande partnerorganisation i kampanjen.  

2017 påbörjade vi projektet för att ta itu med spöknät i australiska Carpentariaviken.    

Vår globala Sea Change-kampanj fokuserar på att skydda marina vilda djur från lidande orsakade av förlorade, kasserade eller övergivna fiskeredskap, så kallade ”spöknät”.

Mer om Sea Change-arbete här

Läs mer..